Home Onze school Plusklas

Plusklas

Een plusklas… waarom?

Van (hoog)begaafde kinderen wordt vaak gedacht: ‘Die komt er wel.’ Echter, het tegendeel is vaak waar als zij niet de juiste begeleiding en het goede aanbod krijgen. (Hoog)begaafde kinderen kunnen dan gaan onderpresteren.

(Hoog)begaafde kinderen denken vaak op een andere manier. Zij denken vaak op een top-down manier (vanuit het grote geheel naar de kleinere delen). het leren in ons onderwijs is veelal andersom opgebouwd.

In een groep zitten niet altijd kinderen met hetzelfde denkniveau. Door bovenstaande kan het voorkomen dat kinderen niet hun gelijken vinden binnen hun eigen klas. (Hoog)begaafde kinderen hebben behoefte aan omgang met andere (hoog)begaafde kinderen. De plusklas biedt de mogelijkheid tot het ontmoeten van ontwikkelingsgelijken.

Kinderen moeten een evenwichtig en realistisch zelfbeeld kunnen ontwikkelen. Als een kind met een ontwikkelingsvoorsprong of een (hoog)begaafd kind zich alleen kan meten aan leeftijdsgenoten, kan het een vertekend beeld van zichzelf krijgen. Dit kan leiden tot faalangst of juist nonchalant gedrag.

In een plusklas wordt gewerkt aan overkoepelende thema’s. Dit kunnen thema’s zijn als: Leonardo Da Vinci, China, sterren en planeten, elektriciteit. Daarnaast wordt er aan eigen gestelde doelen gewerkt, filosoferen wij regelmatig en maken wij uitstapjes.

Het doel van de plusklas:

Motiveren door:

• Leerstof op niveau (competentie)
  • Individuele doelen stellen, proces gericht werken (competentie)
  • Uitgaan van interesses van de leerling (autonomie)

Contact met ontwikkelingsgelijken (relatie)

Werken aan leerstrategieën

Werken aan specifieke sociaal-emotionele problematiek van de doelgroep zoals faalangst en problemen met het zelfconcept.