Digitale geletterdheid
Vanaf het schooljaar 2021-2022 is iedere basisschool verplicht het vak digitale geletterdheid op te nemen in het lesprogramma. Wij als team vinden het zo belangrijk dat wij al vanaf het schooljaar 2020-2021 dit opnemen in het lesprogramma. Wij werken wekelijks met methode Delta de Draak waarin de vier vaardigheden van digitale geletterdheid aan bod komen: informatievaardigheden, mediawijsheid, ICT-basisvaardigheden en computational thinking.
In het onderwijs wordt vaak ten onrechte gedacht dat leerlingen digitaal geletterd zijn. Het feit dat leerlingen steeds meer online zijn, betekent niet dat ze weten hoe ze de technologie zo effectief mogelijk moeten inzetten.
Bij ons op school leren leerlingen in hun eigen context en leerniveau bewust om te gaan met digitale middelen. Hoe zoek je bronnen voor een werkstuk op internet? Wat kan je doen als je geconfronteerd wordt met kwetsende of schokkende afbeeldingen op het internet? Wat vind je ervan als foto’s van jou worden gedeeld? Hoe gebruik je digitale middelen om mooie dingen te maken?
Het is goed dat digitale geletterdheid een eigen plek in het lesprogramma krijgt. Er is namelijk specifieke kennis en vaardigheid vereist voor het leergebied dat nauwelijks in andere leergebieden aan bod komt. Denk bijvoorbeeld aan programmeren. Dit vraagt om gespecialiseerde lessen waarbij deze specifieke kennis en vaardigheden kunnen worden aangeleerd.
Met Delta de Draak bieden wij een complete doorlopende leerlijn voor het basisonderwijs van groep 1 tot en met 8. Het is opgebouwd uit de vier hierboven genoemde belangrijkste digitale thema’s die samen een geïntegreerd geheel vormen. En dat kan ook eigenlijk niet anders want de thema’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je bijvoorbeeld niet weet wat een netwerk is, is het lastig om te begrijpen wat het internet is, hoe sociale media werken en wat de cloud is. En zodra je de ‘digitale grammatica’ weet, kun je niet alleen sneller leren programmeren maar begrijp je ook beter waarom computers werken zoals ze werken. Met Delta de Draak leren wij de kinderen geen digitale trucjes aan, maar leren wij hen om de digitale wereld fundamenteel te begrijpen.